ROOIBOS

VÝROBA ROOIBOSU

Rooibos je nápoj, pripravovaný z kríka nazývaného čajovníkovec sivokrký (Aspalathus linearis) z čeľade bôbovitých. Už mnoho generácií je tento nápoj populárny v Južnej Afrike, jeho popularita sa rozšírila aj do mnohých krajín celého sveta.
Čajovníkovec rastie iba na malom území v Cederbergu v provincii Zapadné Kapsko. Vysádza sa v mesiacoch február až marec a prvý zber je za pol roka. Rastlina sa zbiera do vakov a drví sa. Listy prechádzajú oxidáciou a získavajú výraznú červenohnedú farbu. Vyrába sa tiež neoxidovaný "zelený rooibos".


PRÍPRAVA ROOIBOSU

Príprava rooibosového nálevu je v podstate rovnaká ako príprava čierneho čaju s tým rozdielom, že vôňa je vylepšená dlhším varením. Získaný nápoj je červenohnedý, čo vysvetľuje prečo sa rooibosu niekedy hovorí "červený čaj".

V Južnej Afrike je bežné piť rooibos spolu s mliekom a cukrom, avšak v ostatných častiach sveta sa väčšinou podáva bez týchto prísad. Vôňa rooibosu je často popisovaná ako sladká (a to aj bez pridania cukru) a mierne orechová.

Rooibos sa stal veľmi populárnym v západných krajinách, najmä u zákazníkov, ktorí kladú dôraz na zdravý životný štýl, pre svoj ​​veľký obsah antioxidantov.

POZITÍVNE ÚČINKY ROOIBOSU

Obsahujú tiež vitamín C a rad minerálnych látok, napríklad: meď, železo, draslík, vápnik a horčík.

Neobsahuje žiadne kalórie, ani kofeín a predstavujú tak bez kofeínový nápoj vhodný aj pre deti, dojčatá a tehotné matky.

Nápoj má charakteristickú tmavo červenú farbu a ľahko sladkastú chuť. Niekedy sa rooibos mieša s rôznymi prísadami, aromatickými bylinkami a podobne.
Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu má popíjanie rooibosu pozitívny vplyv na ľudí s ochorením srdca a ciev, vysokým krvným tlakom, zvýšenou hladinou cukru v krvi alebo žalúdočnými ťažkosťami.

Pozitívny vplyv má aj pri:

  • · neurózach
  • · strese
  • · úzkosti
  • · podráždenie
  • · nespavosti alebo bolestiach hlavy
  • · pôsobí proti alergickým reakciám, zmenšuje ekzémy a podráždenie kože