Ceylon OPI Premium 50g

Čierny čaj

Čierny čaj Ceylon

PRÍPRAVA
lúhovanie: 3 - 4 min * váha: 15-18 g/l * teplota vody 100°C

ZLOŽENIE
premium Ceylon čaj, starostlivo vyberaný a ručne zberaný / silná aróma, svetlá farba.

POPIS

Ceylon čaje patria k najlepším čajom na svete a sú 100% prírodné.

Pestujú sa na Srí Lanke ktorá sa do roku 1972 volala práve Ceylon. Čaj zbierajú trikrát ročne zberačky, ktoré nazbierajú niekoľko kg čerstvých lístkov denne, 80% zbieraných lístkov je mladých, 20% sú staršie tmavšie lístky, ktoré čaji dodávajú energetickú chuť.

Lístky čaju sú rozvrstvené na veľké kovové sitá vo vrstve približne 20 cm a podstupujú tu prirodzenú oxidáciu (niekedy nesprávne označovanú ako fermentáciu). Lístky tu ležia po dobu 12 hodín a po šiestich hodinách ich treba prevzdušniť a prevrátiť. Ak je vlhko, je pod sitá hnaný čerstvý vzduch, ktorý podporí oxidáciu. Lístky sa pri stlačení po 12 hodinách neohýnajú, ale lámu.

V ďalšej fáze procesu sú lístky rolované a lámané aby sa ľahšie zbavovali vlhkosti. Lístky sa pri tejto fáze zlepia a preto putujú do ďalšieho stroja kde sú prudko natriasané tak aby sa opäť oddelili. Následne putujú do sušičky, kde prechádzajú 21 minút "teplovzdušnou rúrou" o teplote 95 ° Celzia. Tu vyprodukovaný čaj je už vhodný na pitie.

V poslednej fáze procesu putuje čaj do triedičky kvality. Postupne prepadáva hustejšími a hustejšími sitami. Najhrubšie listy putujú späť do drvičky, jemnejšie stále veľké listy sú určené pre arabský svet, kde sa čaj niekoľko sekúnd varí. Ďalšie dva jemnejšie čaje sú určené pre Európu a Ameriku. Najkvalitnejší, veľmi jemný čaj sa vyváža do Japonska a Hong Kongu. Najjemnejším sitom potom prepadáva čaj kvality dust zmiešaný s prachom a drobnými nečistotami, ktorý je určený pre domáci trh. Roztriedený čaj je balený do vriec po cca. 25 kg a odvážaný na čajovú burzu do Colomba.

Celá procedúra výroby čaju od odtrhnutia lístka až po zabalenie do vreca trvá 24 hodín.

Krajina pôvodu: Srí Lanka

Cena od 1,90 €
Please select variants first