DARJEELING

ČIERNY ČAJ DARJEELING

Všetky čajové záhrady Darjeeling sa nachádzajú na úpätí Himalájí na severovýchode Indie. Je to viac než osemdesiat plantáži nachádzajúcich sa uprostred siedmich údolí. Čajové kríky pokrývajú prakticky všetky svahy miestnych hôr. Prvé záhrady boli tu vytvorené v polovici devätnásteho storočia. Rastúce čajové kríky skvele sa ujali a veľmi rýchlo rozrástli. Stali sa zároveň zdrojom príjmov a charakteristickým znakom pre celú provinciu. Veľmi dôležitá, pre tento druh čaju je výška v ktorej sa ho pestuje. Pohybuje v rozmedzí od 750 do viac ako 2000 metrov nad morom. Unikátna, klimatická kombinácia vlhkosti a chladu, unikátna úrodnosť pôdy a rozsah terénu ma rozhodujúci vplyv na výnimočnú chuť čaju, ktorá je znakom tejto oblasti.

ZBER ČAJOV DARJEELING

V oblasti Darjeeling sú štyri hlavné zbery čajov počas roka.

First flush je prvý zber čaju. Začína na konci februára a trvá až do polovice apríla. Tento zber je najviac očakávaný cez milovníkov čaju na celom svete. Po dlhých mesiacoch zimy prichádza jarné slnko, ktoré vytiahne z listov sviežosť a vitálnu silu. Listy sú pomerne malé a jemné, a vzhľadom pripomínajú skôr čaj oolong alebo zelený čaj a nie čierny čaj. Farba nálevu je veľmi jemná a príjemná, žltkastej farby, dokonale ilustruje zásadný charakter týchto zberov. Čaj z tohto obdobia ma v sebe silnú, intenzívnu chuť zeleniny a citrusovú kyslosť.

Second Flush je druhý zber čaju. Začína v máji a trvá až do konca júna. Čaje z tohto obdobia sa vyznačujú oveľa šťavnatejšími a väčšími listami. Nálev ma tiež oveľa rozhodnejší charakter, ale je stále jemný a dobre vyvážený.

Moonsun je zber v období od júla do septembra, a je charakteristicky tým, že je to zber oveľa ťažší chuťovo. Listy držia v sebe príliš veľa vody, čo z nich robí skvelý materiál pre raňajkové zmesi čajov, ktoré sa odporúča piť s mliekom.

Autum Flush žne sa v októbri, novembri a v období poslednej úrody, ktorá prinesie čaj s úplne odlišnými vlastnosťami. Nálev s týchto listov je jemný, svetlo-hnedej farby, veľmi voňavý a aromatický.

GRADÁCIA ČAJOV DARJEELING

Väčšina čajov Darjeeling sa vyrába v súlade s tradičnými a ortodoxnými metódami, ktoré udržujú listy cele vo všetkých fázach výroby.

Existujú štyri základné kroky gradácie listov.

Whole leaf / celý list.
Keď sa v popise, alebo dokonca v názve stretnete, s skratkou ako:
SFTGFOP - Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe,
FTGFOP - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe,
to znamená, že vo vašich rukách je čaj ktorý obsahuje veľké množstvo tipov a dlhé, skrútené listy.

V nášej čajovni ponúkame:

Darjeeling FTGFOPI - BIO - 100g

Darjeeling FTGFOPI Pussimbing BIO 100g

Darjeeling FTGFOPI Dobré ráno 100g

Darjeeling Himalaya Royal 100g - zmes First a Second Flush

Broken leaf / listy rozbité
Skrývajú sa pod označeniam ako je:

BOP -Broken Orange Pekoe.
FTGBOP - Finie Tippy Golden BOP
TGBOP
-Tippy Golden BOP,
FBOP
- Flowery BOP.Veľkosť týchto listov je oveľa menšia a zároveň zaberajú oveľa menej miesta v kvalitatívnym hodnotení.

Fannings - listy ešte menšie, a je to ďalšia úroveň dolu z hľadiska kvality gradácie čajov, sú schované pod skratkami ako je:

GFOF - Golden Flowery Orange Fannings,
GOF - Golden Orange Fannings,

Dust - je prach čo je najnižšia gradácia s veľkosťou a kvalitou listu.
Dust a Fannings sa používa hlavne pri výrobe sáčkových čajov.