CEYLON

Ceylon čaje patria k najlepším čajom na svete a sú 100% prírodné.

VÝROBA ČAJU CEYLON:

Pestujú sa na Sri Lanke, ktorá sa do roku 1972 volala práve Ceylon. Čaj zbierajú trikrát ročne zberačky, ktoré nazbierajú niekoľko kg čerstvých lístkov denne, 80% zbieraných lístkov je mladých, 20% sú staršie, tmavšie lístky, ktoré čaji dodávajú energetickú chuť. Lístky čaju sú rozvrstvené na veľké, kovové sitá vo vrstve približne 20cm a podstupujú tu prirodzenú oxidáciu (niekedy nesprávne označovanú ako fermentáciu). Lístky tu ležia po dobu 12 hodín a po šiestich hodinách ich treba prevzdušniť a prevrátiť. Ak je vlhko, je pod sitá hnaný čerstvý vzduch, ktorý podporí oxidáciu. Lístky sa pri stlačení po 12 hodinách neohýnajú, ale lámu.

V ďalšej fáze procesu sú lístky rolované a lámané aby sa ľahšie zbavovali vlhkosti. Lístky sa pri tejto fáze zlepia a preto putujú do ďalšieho stroja kde sú prudko natriasané tak aby sa opäť oddelili. Následne putujú do sušičky, kde prechádzajú 21 minút "teplovzdušnou rúrou" o teplote 95 ° Celzia. Takto vyprodukovaný čaj je už vhodný na pitie.

V poslednej fáze procesu putuje čaj do triedičky kvality. Postupne prepadáva hustejšími a hustejšími sitami. Najhrubšie listy putujú späť drvičky, jemnejšie, stále veľké listy sú určené pre arabský svet, kde sa čaj niekoľko sekúnd varí. Ďalšie dva jemnejšie čaje sú určené pre Európu a Ameriku. Najkvalitnejší, veľmi jemný čaj sa vyváža do Japonska a Hong Kongu.

Najjemnejším sitom potom prepadáva čaj kvality dust zmiešaný s prachom a drobnými nečistotami, ktorý je určený pre domáci trh. Roztriedený čaj je balený do vriec po cca. 25 kg a odvážaný na čajovú burzu do Colomba.

Celá procedúra výroby čaju od odtrhnutia lístka až po zabalenie do vreca trvá 24 hodín.

PRÍPRAVA ČAJU CEYLON

Ceylon čierny čaj je na jednoduchší čaj na prípravu. Treba len uvariť vodu, zaliať čaj a lúhovať 3 - 4 min * 15-18 g/l * 100°C

POZITÍVNE ÚČINKY ČAJU CEYLON

Čierny čaj je plný zdraviu prospešných látok nazývaných polyfenoly. Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť vaše bunky pred poškodením DNA.

Niektorí vedci hovoria, že špecifické antioxidanty v čaji, vrátane polyfenolov a katechínov, môžu pomôcť zabrániť vzniku niektorých typov rakoviny. Napríklad, niektoré výskumy ukazujú, že ženy, ktoré pravidelne pijú čierny čaj, majú omnoho nižšie riziko vzniku rakoviny vaječníkov, než ženy, ktoré čierny čaj nepijú.

Výskum zatiaľ nepreukázal, či pitie čierneho čaju má vplyv aj na zníženie rizika rakoviny prsníka, žalúdka, prípadne kolorektálneho karcinómu. 
Rastúce dôkazy však naznačujú, že antioxidanty v čiernom čaji môžu znížiť mieru aterosklerózy (upchaté tepny), a to najmä u žien. Týmto sa môže výrazne pomôcť k znižovaniu rizika srdcového infarktu.
Pravidelne piť čierny čaj môže znížiť riziko:

  • · diabetes
  • · vysoká hladina cholesterolu
  • · obličkové kamene
  • · parkinsonova choroba
  • · osteoporóza
  • · rakovina pľúc

Na potvrdenie týchto účinkov čierneho čaju je však stále potrebný väčší rozsah štúdii a poznatkov.